Työhyvinvoinnin projektista tukea korona-ajan keskellä

Yrittäjä voi hyödyntää hiljaisen ajan toimintansa kehittämiseen. Yksinyrittäjä Mona Bischoff sai Hyvä, parempi, tuottava! -projektista vertaistukea ja ideoita työhyvinvointiin.
Kuluva vuosi on ollut monelle yritykselle haasteellinen, kun työt ovat koronaepidemian myötä vähenneet. Taloudellisen tilanteen vaikeutuminen aiheuttaa ymmärrettävästi yrittäjissä huolta. Toisaalta hiljaista aikaa voi käyttää myös hyödyksi kehittämällä yritystoimintaa ja edistämällä omaa työhyvinvointia. Näille ei välttämättä jää aikaa, kun työtahti on kovempi.
Yksinyrittäjä Mona Bischoff on tarkastellut työhyvinvointiaan osana Hyvä, parempi, tuottava! -projektia. Bischoff tekee koulutus- ja ohjaustyötä.
– Tämä on ollut hyvä aika saada tukea, näkemystä ja verkostoja omaan työhön ja siten rakentaa jotain uutta, Bischoff kertoo.
Valmennuksessa itsereflektiota ja vertaistukea
Hyvä, parempi, tuottava! -projektin hyvinvointivalmennus on tarjonnut yksin työskentelevälle Mona Bischoffille tärkeän mahdollisuuden vertaistukeen.
– Työni on kyllä sosiaalista esimerkiksi työnohjauksia tehdessä. Mutta yksinyrittäjällä ei usein ole ketään, jonka kanssa voisi pohtia omaa työtä, Bischoff kuvailee.
Bischoff koki saavansa tsemppausta työhyvinvointiin yhteisistä tapaamisista. Hänestä oli myös hyvä, että valmennuskertojen välissä tehtiin kotitehtäviä. Näin kaikki tulivat paikalle valmistautuneina.
Bischoffia innosti erityisesti Thomas-analyysi, joka kuvaa ihmisten erilaisia työntekemisen tapoja. Vaikka analyysin tulokset eivät yllättäneet Bischoffia, saivat ne ajattelemaan omia toimintatapojaan. Kun valmennusryhmässä vielä sattui olemaan ennestään tuttu toinen pienyrittäjä, oli omista tuloksista helppo keskustella.
– Sain mahdollisuuden itsereflektioon toisen yrittäjän kanssa, mikä oli todella hyödyllistä, Bischoff kertoo.
Hyvinvointianalyysi kannusti perustamaan työhuoneen
Projektin alussa tehty hyvinvointimittaus oli Mona Bischoffille ajatuksia herättävä kokemus. Firstbeat-mittaus havainnollisti hänelle etätyön realiteetit. Bischoff oli aiemminkin tehnyt osan työviikostaan etänä, mutta täysipäiväiseen etätyöhön siirtyminen oli silti iso muutos.
– Hyvinvointimittauksesta näki, miten eri asiat vaikuttavat omaan jaksamiseen. Mittauksen ansiosta tajusin, että tarvitsen kotiini työhuoneen, Bischoff kertoo.
Sisustettuaan itselleen työhuoneen Bischoff huomasi, että päivärytmi alkoi löytyä helpommin. Työn ja vapaa-ajan erottaminen onnistuu häneltä nyt paremmin.
– Kun poistun työhuoneesta, työasiat jäävät sinne, eivätkä pyöri mielessä vapaa-ajalla, hän sanoo.
Hyvä, parempi, tuottava! -projektissa osallistujille tehdään kaksi hyvinvointimittausta. Mona Bischoff odottaa toista mittaustaan mielenkiinnolla.
– Aion kokeilla taas tehdä jotain uutta ja katsoa, miten se vaikuttaa, hän kertoo.
Mona Bischoff ei ole ainoa, joka on tehnyt arjessaan positiivisia muutoksia Hyvä, parempi, tuottava! -projektin avulla. Osallistujat ovat muun muassa innostuneet lisäämään liikuntaa ja pohtimaan hyvinvointiaan ratkaisukeskeisestä näkökulmasta. Löydät ideoita oman työhyvinvointisi tukemiseen artikkeleistamme!
Kirjoittaja: Eeva Pentikäinen