Teetkö töitä kotona? Näitä asioita kannattaa pohtia työhyvinvoinnin kannalta

06.04.2020

Moni tekee nyt töitä kotoa käsin enemmän kuin koskaan aiemmin. Pyysimme pitkään etätöitä tehnyttä Reima Orvastoa Grafirosta kertomaan, millaisia hänen työpäivänsä ovat.

 

Koronaepidemian myötä monen suomalaisen työnteko on siirtynyt kotiin ja muuttunut digitaaliseksi. Yksinyrittäjänä ja viestinnän moniosaajana työskentelevän Reima Orvaston työpäivät eivät ole muuttuneet. Hän on tehnyt töitä kotoa käsin yhdeksän vuoden ajan, ja hänen työnsä on ollut joustavaa jo useamman vuosikymmenen.

– Etätyö on mielestäni vanhanaikainen käsite, koska se lähtee oletuksesta, että muualla kuin toimistossa työskentely on jotenkin poikkeavaa. Tämänhetkisen tilanteen myötä kotoa työskentely saattaa yleistyä, kun huomataan, että se on tehokasta, ekologista ja työhyvinvointia tukevaa, Orvasto pohtii.

Tauot ovat tärkeitä kotonakin

Kotona työskentelyssä on myös omat haasteensa, jotka on hyvä ottaa huomioon. Työn imu vie helposti mukanaan, jolloin työn tauottaminen ja työpäivän päättäminen voivat unohtua. Pidemmän päälle tämä voi kuormittaa liiallisesti.

Orvasto vinkkaa, että pienet kotityöt kuten pyykkien ripustaminen ja astianpesukoneen tyhjennys tarjoavat luontevia taukoja, joiden aikana saa kehollekin kevyttä liikettä.

– Minulla lounasaika tuo pakostakin tauon, kun ruoka pitää valmistaa itse. Iltapäivänokosetkin tauottavat työtä hyvin, ja myös kaksi koiraamme vaativat huomiota ja lenkittämistä, Orvasto kertoo.

Harrastukset vievät ajatukset muualle

Luontokuvaus on yksi Reima Orvaston palautumiskeinoista. Kuva: Reima Orvasto

Työn ja vapaa-ajan sekoittuminen voi kuormittaa, ja tällöin on syytä kiinnittää erityistä huomiota työn rajaamiseen. Avuksi voi olla esimerkiksi huone tai työpiste, jossa ei tehdä muuta kuin työtä, sekä selkeä työaikojen päättäminen.

Orvastoa työ- ja vapaa-ajan sekoittuminen ei haittaa.

– Saatan puhua työasioita kävelylenkillä vaimon kanssa. Reagoin myös asiakkaiden viesteihin iltaisin, jos on jaksamista. Jos olen muutenkin tietokoneella, voin hyvin tehdä jonkin muutoksen käsillä olevaan työhön.

Orvasto ei myöskään koe vaikeaksi työhön ryhtymistä, sillä projektien monipuolisuus motivoi häntä. Mutta miten innostavasta työstä pääsee irtautumaan?

– Varmistan työstä palautumisen niin, että teen jotain aivan muuta. Silloin tulee myös ajateltua jotain muuta. Teen esimerkiksi talonrakennushommia tai menen kuoroharjoituksiin.

Verkkoyhteys tuo ystävät ja työkaverit lähelle

Monesta voi tuntua nyt siltä, että sosiaalinen kanssakäyminen jää vähemmälle kuin ennen. Myös monella työpaikalla mietitään sisäisen viestinnän pelisääntöjä uudella tavalla. Teknologia ja verkkoyhteydet kuitenkin varmistavat, ettei kotona tehtävän työn tarvitse olla yksinäistä.

Orvastolle on arkipäivää pitää yhteyttä asiakkaisiinsa puhelimen ja sähköpostin lisäksi erilaisten pikaviestinten avulla. Hän arvelee, että tämänhetkisen poikkeuksellisen ajanjakson jälkeen verkon välityksellä tapahtuva työ ja vapaa-ajan kanssakäyminenkin voivat yleistyä.

– Nyt kun ihmisillä on motivaatiota opetella etäyhteyksien käyttöä, niin niitä tulee myös käytettyä. Mekin vietimme juuri ystäväni syntymäpäiviä videoyhteydellä niin, että istuimme vaimon kanssa kahvipöydässä täällä kotona ja ystävät omassa kotonaan.

Jopa Orvaston kuoroharjoitukset ovat jatkuneet kotoa käsin. Äänenavaus tehdään taiteellisen johtajan ohjaamana yhteisessä verkkopuhelussa. Kuorolaisilla on mikrofonit kiinni, jotta jokainen kuulee ohjauksen ja oman äänensä. Tämän jälkeen jokainen pääsee harjoittelemaan itsenäisesti omaa stemmaansa tähän suunniteltujen verkkovideoiden kanssa.
– Harjoittelun jälkeen kokoonnumme taas kahvittelemaan videoyhteyden päähän. On hienoa, että se tärkein eli yhteisöllisyys on säilynyt siitä huolimatta, että kaikki pysyvät kodeissaan, Orvasto sanoo.

Reima Orvasto on mukana Hyvä, parempi, tuottava! -hankkeessa. Hankkeessa pohditaan muun muassa joustavan työn haasteita ja mahdollisuuksia työhyvinvoinnin näkökulmasta.

Kirjoittaja: Eeva Pentikäinen