Onnistunut työergonomia etätöissä vaatii liikettä ja luovuutta

02.09.2020

Onko työergonomia hukassa kotona työskennellessä? Työasentojen ja uusien tapojen miettiminen voi olla haastavaa mutta myös palkitsevaa. Kokosimme vinkkejä siihen, kuinka löytää itselle miellyttäviä tapoja tehdä etätyötä.

Moni siirtyi koronaepidemian vuoksi keväällä tekemään töitä kotoa käsin, ja useilla työpaikoilla etätöitä jatketaan myös kesälomien jälkeen. Kotona työskennellessä työasennot ja työn tekemisen tavat voivat olla erilaisia kuin työpaikalla, mikä saattaa haastaa omaa jaksamista ja hyvinvointia. Blogimme tarjoaa ideoita kotona työskentelyn helpottamiseksi. Vinkkejä voi soveltaa myös työpaikalla, kun sinne palaamisen aika koittaa.

Vaihtelu virkistää kehoa ja mieltä

Yksipuolinen liike ja paikallaanolo eivät tee hyvää, joten työskentelyasentoa kannattaa vaihtaa usein. Tämä on tärkeää etenkin työssä, joka vaatii tietokoneen tai pöydän ääressä viipymistä pitkiä aikoja kerrallaan. Onkin järkevää kokeilla kotona monia erilaisia paikkoja ja asentoja, joissa työtä voi tehdä. Työasennon vaihtelu onnistuu helposti, vaikka kotona ei olisikaan korkeudeltaan säädettävää työpöytää.

Pöydän ääressä työskennellessä asentoa saa muunneltua vaikkapa vaihtamalla välillä tuolia tai tuomalla jalkojen alle korokkeen. Myös seistessä voi välillä nostaa toisen jalan korokkeen päälle. Sohvakin voi olla toimiva työpiste, jos asentoa vaihtelee esimerkiksi tyynyjen tai jalkakorokkeen avulla. On myös hyvä muistaa vaihtaa asentoa välillä kokonaan esimerkiksi istumasta seisomaan ja päinvastoin. Kehon kuuntelu auttaa sopivan asennon löytämisessä: jos asento tuntuu hyvältä ja rennolta, se on sopiva.

Olennaista on, että kuuntelee kehoa myös siinä, milloin se kaipaa muutosta. Tämä voi tarkoittaa asennonvaihdosta jopa puolen tunnin välein, riippuen yksilöllisistä tarpeista. Kun huomaa kehossa asennosta johtuvia epämiellyttäviä tuntemuksia, on aika vaihtaa toiseen asentoon.

Tauoilla peppu pois penkistä

Pitämällä riittävästi taukoja voi varmistaa, että keho saa välillä liikettä. Tauolla voi vaikkapa kävellä tai venytellä, näin saa hyvää vastapainoa paikallaan tehtävälle työlle. On hyvä, jos kotoa voi lähteä kesken työpäivän ulkoilemaan, mutta jo toiseen huoneeseen siirtyminen kahvitauolle, jonkin nopean kotityön hoitaminen tai muu muutaman minuutin liikuntahetki riittää.

Kotona haasteeksi taukojen pitämiselle muodostuu usein se, että työ vie mukanaan. Työlle ei välttämättä synny vastaavia luontevia keskeytyksiä kuin työpaikalla, joten työtä ei välttämättä huomaa tai malta keskeyttää. Tällöin voi kokeilla asettaa puhelimeen hälytyksen itselle sopivin väliajoin. Se voi auttaa niin pienten taukojen pitämisessä kuin työasennon vaihtamisessakin.

Luovuutta ja irrottelua kodin etätyöpisteisiin

Hyvien työasentojen ja työtapojen kehittäminen kotona voi vaatia hieman luovuutta ja avointa mieltä. Seisomatyöpisteeseen ei välttämättä tarvita säädettävää työpöytää. Kotoa löytyy monen korkuisia tasoja, joita voi hienosäätää vaikkapa kirjapinojen avulla. Istuimena voi kokeilla tuolin sijaan jumppapalloa, jos sellainen sattuu kotoa löytymään. Puhelinpalaverin aikana voi olla mahdollista kävellä ympäri kotia tai lähteä jopa ulos. Ja jos taukoliikunnan aloittaminen tuntuu vaikealta, ei tarvitse kuin avata internetin videotoistopalvelu: suomeksi ohjattuja lyhyitä liikuntahetkiä on tarjolla valtavasti!

Hyvistä työasennoista huolehtiminen kotona voi vaatia hieman suunnittelua sekä omien tapojen tarkastelua ja muuttamista. Se kuitenkin kannattaa, sillä se on panostus omaan työhyvinvointiin. Kuinka monta erilaista työasentoa sinä keksit itsellesi?

Kirjoittaja: Eeva Pentikäinen

Jutussa on käytetty seuraavia lähteitä:

https://hyvatyo.ttl.fi/koronavirus/ohje-etatyohon 

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/74517/STM_esite_210x210_Kansalliset%20suositukset%20istumisen%20v%c3%a4hent%c3%a4miseksi_sisus_net_jpg..pdf?sequence=1&isAllowed=y 

https://www.ttl.fi/blogi/seiso-valilla-%E2%94%80-tai-vaihda-ainakin-tyoasentoa/ 

http://www.riikkamustonen.fi/blogi/kotitoimiston-ergonomia 

https://yle.fi/uutiset/3-7191313 

https://yle.fi/uutiset/3-10162379