Hyvinvointiinsa panostavalla yrittäjällä on enemmän energiaa työhön

14.11.2019

Yksinyrittäjän työhyvinvointi voi olla koetuksella, kun työ vie mukanaan, ja päivät venyvät. Coverit Oy:n yrittäjä Kimmo Santamäki saa lisää energiaa lenkkeilystä ja yhteisistä aterioista perheen kanssa.

 

Yksinyrittäjä Kimmo Santamäki on nähnyt yrittäjyyden pulmat.

– On paljon yrittäjiä, joilla on haasteita jaksamisen kanssa. Yrittäjyys vie mukanaan, ja pitkää päivää tulee tehtyä eri tavalla, kuin jos työskentelisi jollekulle muulle. Myyntiä on tehtävä koko ajan, siinä ei voi jäädä laakereilleen lepäämään, hän kuvailee.

Työterveyslaitoksen Yrittäjän työkyky -vinkkikirjassa kerrotaan, että yrittäjän hyvinvointia voivat haastaa muun muassa voimakas sitoutuminen työhön, yrityksen taloudellinen tilanne sekä vähäiset mahdollisuudet irtautua työstä. Parin vuoden takaisen yrittäjägallupin mukaan puolet vastanneista 1012 yrityksen edustajasta koki työssään ylirasitusta, ja 44 prosenttia teki yli 50-tuntista työviikkoa.

Toisaalta viimevuotisessa työeläkeyhtiö Elon toteuttamassa Menesty yrittäjänä -kyselyssä selvisi, että 69 prosenttia vastanneista 964 yrittäjästä oli tyytyväisiä työhönsä. Myös Kimmo Santamäen kokemus työstään on positiivinen, vaikka aika ei tahdokaan riittää kaikkeen, mitä haluaisi tehdä:

– Pidän työstäni, muuta joskus tuntuu, etteivät tunnit riitä päivässä. Olen esimerkiksi joutunut luopumaan joistakin harrastuksista, kun ei ole aikaa.

Palautumista perheen kanssa

Työterveyslaitoksen mukaan yrittäjänä kannattaa kiinnittää huomiota omaa hyvinvointia tukeviin asioihin. Kun yrityksellä menee hyvin, se aiheuttaa vähemmän huolta. Toisaalta kun elintavat ovat kunnossa ja palautuminen riittävää, jaksaa tehdä töitä tehokkaammin yrityksensä eteen.

Kimmo Santamäki kiinnostui hiljattain ottamaan tarkemmin selvää, mikä omassa yrittäjän arjessa toimii ja mihin voisi kiinnittää huomiota. Hän lähti mukaan Hyvä, parempi, tuottava -hankkeeseen saadakseen ulkopuolista, luotettavaa tietoa työhyvinvoinnista.

– Olen muun muassa kiinnostunut näkemään, mitä Firstbeat-mittaus kertoo nukkumisestani. Olen aina nukkunut vain noin kuusi tuntia yössä. En ole aamuisin väsynyt, mutta on mielenkiintoista kuulla, miten nukun, Santamäki kertoo.

Tyttären kanssa vietetty aika on yrittäjä Kimmo Santamäelle tärkeää. Kuvassa ovat käynnissä kesäfestarit.

 

Vaikka yksinyrittäjän arki on kiireistä, on Santamäellä hyvinvoinnin rutiineja, joista hän pitää kiinni: ulkoilu ja terveelliset ateriat perheen kanssa.

– On onni, että meillä on koira. Lenkkeilen sen kanssa päivittäin kahdeksan kilometriä.

Yhteiset ruokahetket tyttären kanssa ovat Santamäelle tärkeitä. Kiireisessä perhearjessa kun käy helposti niin, että kaikki lämmittävät itselleen ruokaa, kun ehtivät syödä.

– Olemme nyt parin kuukauden ajan syöneet tyttären kanssa kaikki aamupalat ja illalliset yhdessä. Siinä tulee puhuttua päivän asiat läpi. Yhteisten aterioiden järjestäminen on ollut pieni asia, mutta sillä on ollut minulle iso merkitys.

 

Kirjoittaja: Eeva Pentikäinen

Lähteet:

https://www.yrittajat.fi/sites/default/files/yrittajagallup_jaksaminen.pdf

https://www.elo.fi/tietoa-elosta/uutiset/2018/tutkimus-valtaosa-yrittajista-nauttii-tyostaan-%E2%80%93-avainasemassa-tunne-tyon-sujuvuudesta-ja-sosiaaliset-verkostot

https://issuu.com/tyoterveyslaitos/docs/yrittajan-tyokyky-menestyvan-yrityk